Tre år har gått siden Deepinsight først ble Miljøfyrtårn-sertifisert i 2021, og vi er stolte over å ha fornyet sertifiseringen for ytterligere tre år! Les mer om hvordan vi jobber målrettet for en mer bærekraftig og miljøvennlig drift.

Hva betyr det å være Miljøfyrtårn?

Miljøfyrtårn er en anerkjent, nasjonal miljøsertifisering som gir bedrifter verktøy til å jobbe systematisk med bærekraft. Miljøfyrtårn setter miljø- og HMS-krav til bedrifter som ønsker å sertifisere seg som går utover minstekravene som bedrifter er lovpålagt å følge. Dette fordi Miljøfyrtårn-bedrifter skal være fremoverlente, ta bærekraftsansvar og inspirere til forbedring. For Deepinsight betyr dette å kontinuerlig forbedre våre prestasjoner innen arbeidsmiljø, avfallshåndtering, energibruk, innkjøp og transport. Vår forpliktelse gjennom Miljøfyrtårn-sertifiseringen innebærer at vi aktivt jobber med å redusere vårt klimaavtrykk og jobber for en mer bærekraftig fremtid.

Hvorfor er Miljøfyrtårn viktig for oss?

“Å være Miljøfyrtårn-bedrift går hånd i hånd med vår visjon ‘å bygge et bærekraftig helsevesen gjennom matematikk og kode.’ Det handler om å ha en positiv innvirkning på samfunnet i alt vi gjør,” sier Karoline Fauskanger Andersen, Office & HR Manager og Deepinsights Miljøfyrtårn-ansvarlige.

Sertifiseringen hjelper oss med å sette miljøarbeidet i system, bidrar til kontinuerlig forbedring og sikrer at arbeidet blir prioritert. På den måten kan vi være mer transparente om våre miljømål og tiltak, og sørge for at vi følger opp på en effektiv måte som faktisk gir resultater.

For Deepinsight er det ikke bare en formalitet; det er en del av vårt samfunnsansvar som bedrift. I tillegg vil en Miljøfyrtårn-sertifisering bidra til å oppfylle forventninger og dokumentasjonskrav som stilles til bedrifter, blant annet i anbudsrunder.

Karoline forteller at Deepinsight allerede før vi ble Miljøfyrtårn-bedrift har hatt fokus på miljø- og klimatiltak, som i stor grad har vært drevet av ildsjeler i selskapet. Å bli Miljøfyrtårn har derfor for oss hatt aller størst påvirkning på arbeidet rundt HMS (helse, miljø og sikkerhet). For Deepinsight har fokus på arbeidsmiljø og -kultur vært spesielt lærerikt og inspirerende, og vi har fått en mye bedre forståelse for hvor viktig dette arbeidet faktisk er å bruke tid på. Menneskene bak selskapet er jo vår viktigste ressurs!

Kultur- og opplysningsarbeid

“Vi er opptatt av å etterleve verdiene våre og ta etiske valg som bedrift. Vi jobber derfor kontinuerlig med å bygge en kultur som reflekterer våre verdier. En viktig del av det å være Miljøfyrtårn handler derfor om kulturarbeid, hvor dette tankesettet følges og opprettholdes,” understreker Karoline.

Å være et Miljøfyrtårn handler derfor ikke bare om konkrete tiltak, men om å fremme en kultur hvor bærekraftige valg er en naturlig del av hverdagen til de ansatte. Karoline tror at mange har et ønske om å ta bedre valg, men mangler ofte kunnskap for å etablere gode vaner.

“Hverdagen er full av valg som tas på autopilot. Ved å drive opplysningsarbeid og inspirere hverandre til å få gode, miljøvennlige vaner på jobb, så skaper man også økt bevissthet generelt. Slik blir man bedre rustet til å evaluere valg man tar både på og utenfor arbeidsplassen, og ikke minst kan dette spre seg til å påvirke venner, familie og andre”

Våre initiativer og ambisjoner

I vårt arbeid som Miljøfyrtårn har vi både forpliktelser og frivillige initiativer. Vi har etablert en dedikert miljøgruppe som møtes jevnlig for å diskutere idéer og sikre fremgang i arbeidet.

Spesifikke tiltak og rutiner vi ønsker å fremheve:

  • Rutiner for å redusere matsvinn og resirkulere avfall på kontoret
  • Brukte møbler: Vi er opptatt av å gjenbruke ressurser, og kjøper brukte møbler fremfor nye når det er et godt alternativ. Å kjøpe brukt er ikke komplisert, enten man trenger en enkelt lampe eller 20 like kontorstoler; det finnes stadig flere aktører på markedet og noen av dem spesialiserer seg kun på kjøp og salg, inkludert transport, av større mengder kontormøbler. Se gjerne artikkelen Vi har flyttet kontor
  • Strandrydding-dag
  • Jevnlige, anonyme medarbeiderundersøkelser for å ta pulsen på selskapet og kartlegge hva vi er gode på og hvor vi har rom for forbedring.
  • Miljødag for hele selskapet:
    • innspillsmøte/oppdateringer fra Miljøarbeidet
    • miljøquiz
    • innsamling,gjennomgang og retur av EE-avfall (både fra egen drift og at ansatte oppfordres til å ta en opprydning hjemme og ta med seg avfall til kontoret)
    • Clean out your computer-initiativ, som handler om å begrense unødvendig datalagring ved å rydde opp i apper, programmer, filer, epost m.v.

“Som en ansvarlig bedrift er vi bevisste på vår rolle i samfunnet. Vi ser vårt miljøarbeid som en del av en større samfunnsdugnad, hvor vi sammen med andre aktører bidrar til en bærekraftig utvikling. Det er en motivasjonsfaktor som styrker vårt arbeid med Miljøfyrtårn-sertifiseringen,” sier Karoline.

Vi er stolte av det vi har oppnådd så langt, og gleder oss til å fortsette reisen mot å bidra positivt for en mer bærekraftig verden!


Se Deepinsights årlige Klima- og miljørapport her.

Vi ønsker også å oppfordre andre til å bli Miljøfyrtårn-sertifisert. Les mer om Miljøfyrtårn og hvordan bli sertifisert her.